tisdag 8 mars 2011

Konst på jobbetGunn Leander-Bjurström, bildväverska och textilkonstnär
Född 1922 Död 2008
Gunn Leander var en skygg särling berättar systern i ny biografi . Hon höll sig inte framme , men hennes textilier skapade respekt. Hon utbildades vid föregångaren till Konstfack.
Gobelängteknik tar tid att göra. Mattan knyts centimeter för centimeter för hand.
jag har förmånen att se denna vackra gobeläng varje dag när jag äter lunch. Detaljrikedomen är fantastisk och det finns alltid nåt nytt att titta på. Den är 3,5 meter lång och 2,3 m hög.
Jag har fått berättat för mig att de drakar som är vävda är från olika tidsåldrar under vikingatiden och vi tror att hela gobelängen föreställer folkvandringen i Sverige. Hur sverige blev bosatt.
Hon växtfärgade sina garner själv från naturen kring sitt hus i Senoren i Karlskrona
Har ni någon konst på jobbet som ni tycker är vacker?och som förgyller vardagen?

3 kommentarer:

Liisa sa...

Åh, vi har en jätteful tavla på jobbet som jag ser varje dag när jag äter lunch... Den ser ut som en blandning av en spya och en höstlövsvirvel. Däremot har jag ett jättefint foto på mitt rum med en liten iransk flicka som bär ett lamm. Den blir jag både glad och inspirerad av.

ylva sa...

Ja tänk vad konst kan påverka en utan att man tänker på det först.

Samtal från min trädgård sa...

Ja, vi har massor av konst på mitt sjukhus, som jag passerar varje dag. På jobbet har vi 3 bilder av orchidéer, som jag också tycker är fina. Men det får gärna komma mera om du frågar mig.