fredag 21 februari 2014

Spännande och intressant !

Kolla här !Vilka spännande dagar det har varit. Tack Eva-Lotta , som gjorde mig uppmärksam på att mönstret faktiskt fanns precis framför näsan på mig ! I boken står det : fragment från tröjärm från Nås socken i Dalarna. Det stämmer ju bra överens med att Grövelsjön ligger i norra Dalarna och att det är därifrån ursprungsvanten kommer.
Samtidigt så får jag ett fint litet mail från Englundskan  i Livsrummet . I en gammal bok köpt på Loppis för en tjuga hittade hon det här.....
Alltså ,Gotland igen ? Hermanna Stengård skrev en bok  1925 om gamla mönster på Gotland  och där dyker blomman upp! Där står det också att hon tror att bården är från 1700-talet .Nu känns det som att blomman blivit en stilerad lilja eller hur ? Det verkar som  blomman  föll någon i smaken både på Gotland och i Dalarna . Englundskan skriver vidare i sitt mail : "Isolerade bygder brukar ju ha en långsammmare utveckling och därmed behålla traditionerna längre , som i tex Dalarna och Gotland ."

 Jag tänker så här : att Dalarna och Gotland var "trendkänsliga"och " hakade på"  allt som var  nytt och modernt då det begav sig och att det  sedan stannade kvar och blev tradition.
Jätteroligt och intressant och tack för all hjälp !

4 kommentarer:

InGa sa...

Spennende med forskning I gamle monster.
Ha en fin helg.

englundskan sa...

Fast egentligen, så isolerade var dom nog inte egentligen. Dalfolket hade ju sina arbetsvandringar och gotlänningarna seglade hit och dit. Det skulle inte förvåna mig om mönstret dyker upp i Estland t ex.

Pysselfarmor sa...

Ahaa det var i den tvåändsstickningsboken mönstret fanns. Jag kände igen det, men kunde inte placera det och så är jag för lat att leta! Eva-Lotta är en klippa - minne som en häst ;-)
Tänk vad bloggvärlden är fantastisk när man undrar över något!

Maria sa...

Så spännande. GAmla mönster och receptböcker är sådant där man bara kan sitta och titta i. Kul!