tisdag 9 september 2014

Filmens värld

Man kan nog inte bli mer förkyld än vad jag är nu ( Här kan man skönja en gnutta självömkan faktiskt ) men ändå ....! Hur som helst så är  filmens värld en plats att gå till vid sådana här åkommor. Jag har tittat på två riktiga kostymfilmer där Cate Blanchett spelar Drottning Elisabeth i filmerna Elizabeth (1998) Elizabeth -the golden age- ( 2007) då insåg  jag att jag  hade ett blogginlägg som blivit  bortglömt. Jag var i Stockholm och besökte livrustkammaren där man har en utställning som heter "Maktspel " om kungliga kläder med den "twisten"  att man tagit med kläder från "Game of Thrones"och Elizabeth filmerna.  Det var en liten men kul utställning.
Denna ljusblå klänning är en till modellen tidstypisk men den blå färgen är inte renässansfärg.
 
Något som naturligtvis fångade mitt intresse var den här  sandfärgade riddräkten med stickad överdel och pälsdetaljer. Den bärs av  Drottning Elizabeth i en scen när hon sittande i damsadel rider i kapp över fälten med Walter Raleigh ( Clive Owen ) . Raleigh vann drottningens gunst genom sjömilitära framgångar. Visst är den vacker ! Lite som en spedetröja men av renässansmodell. Kjolen är av linne med pärlbroderier. Det är inte klokt vilket jobb för några minuter i filmen där man inte ser så mycket av detaljerna.


Den här klänningen är från Game of Thrones , den bars av drottningen Cersie (Lena Headey)  när hennes son Joffrey ( Jack Gleeson)  under kupp-artade former tar över tronen. I serien har man blandat friskt mellan de olika tidsåldrarna och från olika delar av världen. (länk till ett intressant  inslag om utställningen på SVT ) 

Kung Joffrey ...ooooooh han är otäck !!
 
 PS.utställningen fortsätter fram till 4 januari 2015 om man är intresserad.DS.


2 kommentarer:

Pysselfarmor sa...

Jisses vilka vackra kläder! Ja nu är det förkylningstider - även jag har "åkt på en släng" av sleven.

Du Operan har utförsäljning av sina scenkostymer. Jag tänkte ta mig dit och glo någon dag.

http://www.operan.se/sv/Var-repertoar/20142015/Kosymutforsaljning/

Blenda sa...

Vilka underbara klänningar! Ibland känner jag att jag är född i fel tid (men sen tänker jag på diskmaskinen, och tvättmaskinen, och dammsugaren, osv...)

TACK, för snäll kommentar om mina nya brillor! :-) Jag gillar dem! Nu ska jag bara vänja mig vid att använda dem också...

Hoppas du mår bättre nu!