söndag 12 oktober 2008

Känner ni till Wabi sabi ?

Jag träffade på begreppet en tidig morgon i bilen på väg till jobbet. Jag lyssnade på "Tankar för dagen" på P1 och en kvinna pratade om wabi sabi. I begreppet så finns det en tanke om att man ska se skönheten i det gamla och slitna . Det som en gång har varit nytt och fint har tiden gjort vackert på sitt sätt. Den tanken appelerar på mig. Vi lever i en tid där spelreglerna verkar vara: " den som har mest /bäst prylar när han dör vinner....."men vad vinner man egentligen? Jag tänker på de gånger när jag går på loppis och blir genuint glad av att se en gammal låda eller kruka. Jag köper den inte utan blir bara glad för att jag tycker att den är fin. Nu vet jag att många med mig tycker samma sak ( för man brukar sällan vara ensam på loppis ) men jag skulle vilja slå ett slag för wabi sabi även som livsfilosofi.
Här kommer lite WabiSabi hemma hos mig


4 kommentarer:

Knit-Marie sa...

Kom att tänka på alla de där auktionsprogrammen på TV. Om jag hade en gammal kär sak som visade sig vara värd en oherrans massa pengar, så skulle jag inte bli lyckligare. Bara oroligare...kanske inte våga ha den framme ens. Nej, de är minnen och känslan av vad saken kan ha varit med om, som är rikedomen.

ylva sa...

Eller hur!

Åsa i Skuttunge sa...

Håller med här borta också- Jag har köpt gamla "samepåsar" på Tradera i veckan. Det kan göra mig lycklig att tänka på all dom som burit omkring dom där påsarna över fjället.

med nål och tråd sa...

Tankvärt! Japanerna är kloka. Vi borde lyssna mer på vad de har att säga.