söndag 24 maj 2009

SmygmaskvirkningKärt barn har många namn sägs det.Smygmaskvirkning har även kallats krokvirkning,gobelängvirkning,bosnisk virkning och påtning. I Danmark och i Norge kallas tekniken för pjoning.De äldsta uppgifterna om smygmaskvirkning är från början av 1800-talet ( allt detta kan man läsa i Berit Westmans häfte "Virka med ullgarn")
För ett par syfestivaler sedan köpte jag ett platt virkkrok i trä från Sätergläntan. Jag måste nog erkänna att jag upplever det svårt att virka med den så jag använder en vanlig virknål istället . Det man måste vara observant på då är att man inte drar åt för hårt , för då smalnar arbetet av efter hand.
Detta ska bli ett par halvvantar med broderi på tänkte jag. Jag tycker om att det blir sådan struktur . Bara genom att virka i bakre eller främre maskbågen kan man få denna skillnad.

6 kommentarer:

Tina sa...

Haha, vad skönt att umgås med folk som räknar tid i syfestivaler! :D
Och det ser spännande ut med smygmaskvirkning, något jag aldrig provat på men sneglat på ofta - nu blev jag ju ännu mer sugen!

Samtal från min trädgård sa...

Smygmaskvirkning och sedan att få veta vad det heter på danska. Otroligt spännande! Min handarbetstid har ju först börjat på riktigt här i Sverige, så därför har jag mest svenska begrepp.
Jag köpte en nål för nålbindning på senaste syfestivalen, men har inte använd den ännu. Dygnet har inte tillräckligt med timmar.

silveropulver sa...

Oj så fint!! Det ser spännande ut det där!

Lina sa...

A något nytt! och det ser spännande ut, jätte fin struktur! Har du laddat hem det där häftet eller var kan man få tag på det?
/Lina

ylva sa...

Det har jag köpt av "Sätergläntan "som har nätbutik men som även deltar på syfestivalera som är vår/höst.

Anonym sa...

Hej!

Jag ska testa smygmaskvirkning med en virknål.
Men hur jag är gör så får jag inte "ringen" fint. Hur fäster man ihop ringen? För mig går "det uppåt" ska det inte vara jämt? Eller ska det ringla sig uppåt ju mer jag jobbar? Det blir inte jämt, det är mitt problem.

Har du några tips kanske?
Tacksam för tips.

Ha det bra!